donderdag 18 juni 2015

Een trouwe klant verloren in 60 seconden...

Uit het leven gegrepen...

Ma   Maandagavond ergens tussen 6 en 7 uur: de telefoon rinkelt. Mijn echtgenote neemt de telefoon op: "of zij bedrijf X kent"? "Uiteraard", antwoordt zij. Dan 2 minuten lang een uitleg over wat bedrijf X allemaal kan betekenen, hoe gemakkelijk het wel is en als zij klant wordt, hangt er een mooi welkomstgeschenk aan vast.

"Zeer interessant", repliceert mijn wederhelft, maar we zijn reeds 10 jaar klant. "En", voegt zij er aan toe: "misschien moeten jullie er eens aan denken om trouwe klanten te belonen in plaats altijd de focus op nieuwe klanten te leggen". "We geven het vast en zeker door", klinkt het aan de andere kant van de lijn.

Evaluatie: pijnlijk voor bedrijf X maar nog geen man over boord.

Wo   Twee (2) dagen later, ergens tussen 6 en 7 uur: de telefoon rinkelt. Mijn echtgenote neemt de telefoon op "of zij bedrijf X kent?" "Uiteraard !!" klinkt de stem van mijn vrouw (enkele decibels luider). "Of bedrijf X even mag langskomen?"

Die vraag was er te veel aan! Mijn vrouw geeft duidelijk aan dat zij niet tevreden is met deze telefoon, dat we al 10 jaar (en 2 dagen) klant zijn en dat zij 2 dagen eerder ook al iemand gesproken heeft die hetzelfde script aframmelde. Conclusie: "jullie moeten niet meer langskomen"!

Ma   Maandagavond, 7 dagen later dan de eerste maandagavond: bedrijf X stopt aan de deur.
Ditmaal sta ik als eerste aan de deur. 
Beleefd, maar erg duidelijk leg ik de hele affaire uit aan de verkoper (vergezeld van een stagiair) en bevestig dat wij stoppen met klant zijn. Uiteraard "troost" ik de verkoper dat hij er niets aan kan doen en dat ik van harte hoop dat hij de boodschap aan iemand op het juiste echelon doorgeeft.

Evaluatie: erg pijnlijk voor het bedrijf X en een trouwe klant kwijt die minstens (en snel gerekend) 6.000 euro over de afgelopen 10 jaar gespendeerd heeft.

Eindconclusie: lijkt me duidelijk: vergeet de bestaande klant niet !!!

Maar wie is bedrijf X, hoor ik u vragen? Een leverancier van diepvriesproducten met het hoofdkwartier ergens in Duitsland en een vestiging in Houthalen.

Denk aan jouw trouwe klanten! Succes! Marc

Auteur

Mijn foto

Als laatbloeier gestart met MARC-eTING. De bedoeling is om kleine en grotere KMO's bij te staan met het opstellen van hun marketingplan. Eenmaal de richting bepaald is, help ik mee met de realisatie van de diverse marketing- en communicatieactiviteiten. "Meten" en "testen" behoren ontegensprekelijk tot deze activiteiten. Starters zijn eveneens welkom om samen hun marketingplan uit te werken.